Thorn

Het witte stadje

Het door vele toeristen bezochte witte stadje Thorn heeft een rijke geschiedenis, die terug gaat tot het einde van de 10e eeuw. In de loop der tijd ontwikkelde zich een miniatuur vorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt.

In 1794 kwam hieraan met de komst van de Fransen een einde. Toen kreeg Thorn zijn kenmerkende witte kleur. Nadat de adellijke dames vluchtten, voerden de Fransen een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking, vaak wonend in grote panden, voorheen toebehorend aan rijke lieden, kon deze niet opbrengen. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselde men de ramen dicht. Met het doel de bouwsporen (“littekens van de armoede”) te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.

De kern van Thorn is beschermd stadsgezicht. Bezienswaardigheden zijn de met maaskeien geplaveide straatjes, de prachtige Abdijkerk en het Museum het land van Thorn. Deze zijn een bezoek meer dan waard. In het gemeentemuseum “Het Land van Thorn” kunt u onder andere het Panorama Thorn bezichtigen, een driedimensionaal schilderij dat de historische kern verbeeldt. Eveneens kunt u de Kapel onder de Linden bezoeken. Deze ligt op ca. 2 km. buiten het historisch centrum. Er worden nog steeds processies gehouden vanuit omliggende plaatsjes naar deze bijzondere kapel. Op uw weg er na toe komt u langs verschillende veldkapellen die vroeger op weg naar de Kapel onder de Linden eveneens werden aangedaan.

Elke derde zondag van de maand kunt u deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Hiervoor kunt u een afspraak maken via www.vvvmiddenlimburg.nl